Ruw Hout

Zachthout Siberische Lariks

Siberische Lariks

Siberische lariks (larix sibirica) of lork is een naaldboom die groeit in de zeer koude en barre weersomstandigheden van Siberië. Die extreme omstandigheden zorgen ervoor dat het hout fijner van structuur, harder en duurzamer is dan de Europese lariks.

Siberische lariks is zeer duurzaam, klasse 2-3 en kan daardoor zonder behandeling buiten gebruikt worden. Bovendien heeft lariks een goede slijt-weerstand.

Dankzij deze eigenschappen is Siberische lariks een interessant alternatief voor duurder tropisch hardhout. Lariks laat zich gemakkelijk verwerken voor talrijke buitentoepassingen als gevel, terras en constructies en wordt daarnaast ook binnen gebruikt. Lariks is gemakkelijk te nagelen of te schroeven. Onder invloed van UV evolueert de kleur na verloop van tijd van warm goudbruin naar grijs.

van Hoorebeke Timber kan bogen op een lange traditie in de aankoop van Siberische lariks. Dankzij uitstekende contacten met de zagerijen kunnen we deze zachthoutsoort aanbieden in een waaier van mogelijkheden aangaande secties en kwaliteiten.

Het hout wordt geprofileerd in onze schaverij in Gent, waar na het schaven een strenge sortering gebeurt van de profielen op mogelijke gebreken. Naast ons standaardgamma zijn uiteraard ook andere, tailor-made, profielen in overleg mogelijk.

Gemiddelde volumieke massa ±650kg/m³
Radiale krimp 60 tot 30% relatief vochtluchtgehalte (r.v.) 0,6%
Radiale krimp 90 tot 60% relatief vochtluchtgehalte (r.v.) 0,7%
Tangentiële krimp 60 tot 30% relatief vochtluchtgehalte (r.v.) 0,9%
Tangentiële krimp 90 tot 60% relatief vochtluchtgehalte (r.v.) 1,3%
Werken 60 tot 30% relatief vochtluchtgehalte (r.v.) 1,5%
Werken 90 tot 60% relatief vochtluchtgehalte (r.v.) 2,0%
Buigsterkte 94 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 10.600 à 14.500 N/mm²
Druksterkte 54 N/mm²
Treksterkte 101 N/mm²
Schuifsterkte 9,9 N/mm²

bron: www.woodforum.be

vragen over dit product?
contacteer ons